Berättarföreställningar

Under 2013 och 2014 har det inom ramen för projektet vuxit fram elva berättarföreställningar på sex kulturhistoriskt intressanta platser i länet.

Urvalet av kulturmiljöer har inte varit helt enkelt att göra då länet innehåller många kulturhistoriska pärlor. Men efter många resor och träffar med lokala arrangörer i länet enades vi om att lyfta berättelser och göra föreställningar på sex platser. Från Västerbottens museum och projektets sida har ambitionen varit att de berättelser som vaskas fram och förädlas ska ha en lång livslängd och att de ska kunna användas även när projektet är slut. Därför har det varit viktigt med en mottagare och samarbetspartner på varje ort.

Utifrån arkivmaterial, intervjuer och egen research har utsedda berättare fått hjälp att skriva berättarmanus med anknytning till de utvalda platserna. För att ta berättelsen vidare till ett sceniskt uttryck har projektet kunnat erbjuda de berättare som så önskat coachning med hjälp av erfarna regissörer. I de miljöer där det varit önskvärt har projektet även kunnat bidra med teknik som ljus och ljud för att göra föreställningarna tillgängliga för en publik.

De sex platser/miljöer vi valt att jobba med är länets tre friluftsmuseer; Gammlia på Västerbottens museum, Gammplatsen i Lycksele och Nordanå i Skellefteå, samt Olofsfors bruk, Vilhelmina kyrkstad och Norrbyskär.

Olofsfors bruk, sommaren 2013
Dans- och konstföreställningen Trägen Het har producerats i samarbetet med Stiftelsen Olofsfors Bruksmuseum och dans-och konstnärsduon Åström&Bring. Med hjälp av dans, konst, musik och projektioner har konstnärsduon arbetat med Olofsfors bruks historia och berättelser på ett nyskapande och publikt sätt som resulterade i en vandring genom bruksområdet. Här kan du titta på en dokumentation av föreställningen.

Västerbottens museum/Gammlia x 2, 2013 och 2014
Gammlia berättar – En Kärlekshistoria, är en berättarföreställning där dansbaneepoken blir levande och där historiska personer som den legendariske Gösta Skoglund och Gunnar Westin finns med. Skådespelaren och berättaren Gunnar Eklund framförde efter idogt forskande i arkiv och en stor del eget påhitt en föreställning som gav liv till både byggnader på området och människor ur det förgångna. Här kan du titta på en trailer

Adak-Ulla heter berättarföreställningen om Ulrika Lovisa Andersdotter som kom till Asplunda, Adak i början av 1840-talet. Förutom att sköta hem och jordbruk ägnade hon sig också åt handel, vilket var ovanligt för kvinnor på den tiden. Vintertid gjorde hon handelsresor med häst och släde mellan olika handelsplatser, i Västerbotten och Norrbotten men även över fjällen till Norge. Föreställningen framförs av Marianne Folkedotter och Sunniva Abelli i samband med en Historisk marknad på Gammlia och Gammplatsen hösten 2014.

Gammplatsen i Lycksele, 2013 och 2014
I samarbete med Skogsmuseet i Lycksele har projektet tagit fram fyra olika berättelser som har anknytning till människor och byggnader på friluftsmuseet Gammplatsen. Anne Wuolab berättar där om Storstadsfröknarna som startade en samisk flickskola i Tannbäck. Karin Söderlund, tillsammans med organisten Eva-Lena Liljedahl, berättar om Lingvisten Pher Fjällström. Mikael Jakobsson ger liv åt berättelsen om Flottarkungen Johan Fredriksson och genom Elisabet Lindgren får vi möta människor från Villarydsbacken. Här kan du titta på en trailer

Nordanå i Skellefteå, 2014
Birgit Andersson heter manusförfattaren och berättaren som tillsammans med pianisten Olaf Schneider gjort föreställningen Gömda men inte glömda som framförts på Stiftsgården och Nordanås utescen. Tack vare Karlgårdsarkivet och en gammal och personlig brevsamling får vi via Nikanor Sandström en inblick i historien och det högre ståndslivet i Skellefteå under mitten av 1800-talet. Föreställningen är framtagen i nära samarbete med Skellefteå museum, Kultur Skellefteå och Stiftsgården.

Vilhelmina Kyrkstad x 2, sommaren 2014
I Vilhelmina har Riksteatern Vilhelmina och Vilhelmina museum varit projektets mottagare och samarbetsparter. Där har två föreställningar producerats som bygger på människor och händelser ut Vilhelmina kyrkstads historia. Den ena är skriven och regisserad av Lena Dahlman, som tillsammans med musiker och lokala aktörer framfört ”Plass´n – en skröna om rallare, rumlare, flottare och urstarka kvinnor i Vilhelmina kyrkstad”. I den andra föreställningen, I väntan på jäntan, har Laila Eliasson, intendent på Vilhelmina museum tillsammans med musiker Tage Lundin via berättelser och musik gett liv åt kyrkstadens historier och människor.

Norrbyskär
I projektet har Hans-Ola Stenberg, dramatiker och skådespelare, skrivit manuset till musikalen Patron på skäret. En förhoppning är att man i framtiden ska kunna iscensätta föreställningen på Norrbyskär. Projektets samarbetspartner är Hörnefors Kulturförening.

HÄR KAN DU LÄSA MER OCH SE BILDER FRÅN FÖRESTÄLLNINGAR INOM PROJEKTET.

Marianne Folkedotter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>