FEST i Belgien

Strax före semestern, i början av juli, åkte jag och Marianne till ett slott i Belgien för att vara med om FEST. Det var faktiskt precis så kul som det låter, även om FEST i det här fallet står för ”Federation of European Storytelling”. Varje år ordnar man en europeisk konferens, och 2012 var det alltså Belgien som stod som värd, närmare bestämt kultur- och konferenscentret Alden-Biesen i östligaste Belgien.

Under två intensiva dagar avhandlade ett 60-tal deltagare från uppemot 20 länder frågor som exempelvis ”hur översätter man berättande till andra språk?” eller ”hur kan man gå tillväga för att berätta om en särskild plats med en spännande historia?” Alltså perfekta ämnen för vårt projekt!

Även kvällarna var fyllda av berättande, men då i mer lättsam form. Ena kvällen var det berättarslam, och gissa vem som vann? Karin Ferry från Umeå sopade mattan bland alla andra storytellers med sin berättelse om hur det gick när hon hade slutat röka… Den andra kvällen var det berättarpromenad i den vildvuxna parken vid slottet Alden-Biesen.

Västerbotten – en förebild för berättande i en region

FEST:s ordförande Guy Tilkin.

När jag och Marianne berättade om vårt projekt fick vi mycket positiv respons, inte minst från FEST:s ordförande Guy Tilkin som menade att fler europeiska regioner borde följa vårt exempel. Särskilt uppskattad blev Marianne när hon på engelska förmedlade projektets signaturberättelse.

FEST i Västerbotten år 2014

Med på konferensen var även Rose-Marie Lindfors från Skellefteå. Hon är ordförande i Berättarnät Sverige och sitter med i styrgruppen för FEST. Glädjande nog är det redan beslutat att 2014 års konferens kommer att hållas i Sverige och då – naturligtvis – i Västerbotten!