Vår vision

Västerbotten berättar

En signaturberättelse för projektet Västerbotten – berättarnas län, som visar på vår vision för arbetet. Här kan du också lyssna på berättelsen, framförd av Marianne Folkedotter:

Om inte filmen syns på vår webbplats kan du titta på den direkt på Youtube här.

Västerbotten bodde på en liten obemärkt plats i den nordligaste delen av det klot som kallas Jorden och som snurrar runt i ett oändligt universum. Hennes sinnelag var i grunden mycket vänligt, men hade en del inslag av kärvhet. Inte var det konstigt, med tanke på att livet varit en ständig balansakt mellan ytterligheter som kyla och värme, midvintermörker och flödande midnattsol. Men hur det nu var hade det gjort henne både uthållig och stark, om än en aning tillbakadragen. Joo!

Många barn hade hon fött, och de älskade henne av hela sitt hjärta. Men för de som aldrig träffat henne, som bara sett henne via satellitkamerabilder i samband med väderleksrapporter världen över, var hon platt och intetsägande och fullständigt okänd.

Nu ville hennes tillgivna och framåtsträvande barn ändra på det. De var mycket stolta över hennes vidsträckta skönhet och ville att fler skulle få besöka hennes rödmålade kåkar, dricka kaffe och lyssna till alla berättelser som rymdes i hennes goda minne. Ja, på det sättet skulle det ju också bli lite mera liv och rörelse och inflyttning och tillväxt i de annars – ja, förutom städerna då – rätt så glest befolkade trakterna.

Men hur skulle det gå till?

Till saken hör att västerbottningarna sedan flera hundra år tillbaka hade en gedigen skolning i det religiösa och därför, om inte annat, en osviklig känsla för ORDETS ursprungliga och skapande kraft. Så, tänk om de skulle ta och berätta om henne? Ja inte skryta eller förhäva sig på något vis, bara ge en liten glimt av vem hon egentligen var? Hon – som kunde dansa i forsar och bäckar och kasta sig utför fjäll och stup; vaka över renhjordar; gömma älg och björn i djupaste skogar; pulsera av stadslivets rörelse och sjuda av spännande möten; storma och ryta och gnistra av metertjock snö… Och tänk om de skulle drista sig till att berätta om tystnaden? Den tystnad som bara kan härbärgeras av den som har 4,68 invånare per kvadratkilometer – Västerbotten.

Så nu började gamla och unga, it-konsulter och akademiker, företagsledare, bibliotekarier, tjänstemän och gruvarbetare, entreprenörer, kulturtanter, skådespelare och bärplockare, skidtillverkare, pizzabagare, kassörskor och skoterägare – ja, alla satte de igång att snickra på just sin historia om Västerbotten.

Och det dröjde inte länge innan berättelserna började spridas, från mun till mun, via smartphones och internet: Men har du hört! Men haa du håårt! Leatgo gullan! But have you heard! Mais avez-vous entendu! Mutta oletko kuullut! Aber haben Sie schon gehört!

Teatrar världen över började nu tolka livsdramerna, och radiostationer återgav skrönor och jojkar och berättelsen om världens godaste ost, och Discovery Channel kom för att fånga de åtta olika årstiderna med sina kameror. Snart fylldes bilar, tåg, flyg och bussar i en aldrig sinande ström med resenärer, som ingenting hellre ville än att besöka Västerbotten för att där, i hennes famn, få lyssna till originalberättelserna och träffa hennes barn.

Och – de, sedan urminnes tider egentligen rätt så tystlåtna barnen – de berättade!

Joo.

/Marianne Folkedotter

Marianne Folkedotter är landets enda berättarantikvarie med uppdrag att utifrån sitt högkvarter på Västerbottens museum bevara, bruka och berika det muntliga berättandet i Västerbottens län. Hennes berättelse om Västerbotten – ett län som genomsyras av berättande – fångar in vad vi önskar kommer att hända i projektet ”Västerbotten – berättarnas län” fram till 2014.

 

En reaktion på “Vår vision

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>