Västerbottens museum fyllt av berättarproffs

Från och med höstterminen 2013 arrangerar projektet inte längre några öppna kurser i storytelling; i stället ligger fokus på att öka kunnandet hos de tre stora organisationer som på olika sätt är delaktiga i ägandet eller driften av satsningen. Under 2013 och 2014 kommer vi därför att jobba för att stärka berättarkompetensen och spridandet/användandet av metoden inom Region Västerbotten, Skellefteå kommun, Umeå kommun och Västerbottens museum.

Först ut var Västerbottens Museum där vi hållit en internutbildning med personalen med fokus på hur de kan använda berättandet (som är ett profilområde för museet) i sitt arbete. Västerbottens Museum har nu inte bara har en berättarantikvarie i Marianne Folkedotter utan många proffsiga medarbetare som engagerat och kompetent skapat levande berättelser och spånat fram mängder av idéer kring hur metoden här kan användas på olika sätt i jobbvardagen framöver – både externt i mötet med besökare, och internt för att stärka det egna arbetet.

Storytelling_VBM_IMG_3520

Storytelling_VBM_IMG_3517 Storytelling_VBM_IMG_3519 Storytelling_VBM_IMG_3521 storytelling_VBM_fika

Det här var också sista gången då vi två kursledare genomförde just den här varianten på storytellingkurs tillsammans! Efter att ha utbildat och förläst för flera hundra personer i länet jobbar vi nu vidare på varsitt håll inom projektet. Marianne Folketdotter har huvudansvar för de berättarföreställningar som växer fram inom delprojektet Västerbotten berättar, och jag (Jenny Eklund) fortsätter att jobba med och för corporate storytelling med de övriga aktörerna i Västerbotten.

Det har varit en otroligt givande och inspirerande fas i jobbet som nu tar slut. Är djupt tacksam, glad och stolt för det vi utvecklat ihop och för alla fantastiska människor vi mött. Nu kör vi vidare!

JennyEklund_MarianneFolkedotter

Jenny Eklund och Marianne Folkedotter, utbildar i storytelling