Veckobrev, v 18–22, 2013

Jenny Eklunds och Marianne Folkedotters workshops i storytelling har nu avslutats. Totalt har 69 personer, 53 kvinnor och 16 män, deltagit. Det har varit företrädare för föreningar, organisationer, turistbyråer och företag. Eftersom länets företagare varit en särskilt prioriterad målgrupp är det roligt att kunna konstatera att inte mindre än 22 företag deltagit, allt från enmansföretag till stora jättar som Boliden och Norrmejerier.

Västerbottens museums delprojekt ”Västerbotten berättar”, som drivs av Marianne Folkedotter, har nu klara manuskript till de flesta föreställningarna. Först ut att ha premiär är Olofsfors bruk, där föreställningen ”Trägen Het” ges lördagen den 20 och söndagen den 21 juli.

Även delprojektet ”Kulturturism i Berättarnas stad” tuffar på. Vid sidan av att utveckla Berättarfestivalen i Skellefteå kommer Kultur Skellefteå att producera en skriftlig berättarguide, något som saknas idag.

Som jag tidigare berättat ska vi också försöka hitta en långsiktigt hållbar struktur för det muntliga och litterära berättandet i Västerbottens län. Därför har vi bett Jonas Lundqvist, som bland annat driver Berättarfestivalen i Skellefteå, att med sin kompetens genomföra en klartläggning av det västerbottniska berättandet – vilka intressenter som finns och hur vi tillsammans kan jobba för att utveckla det västerbottniska berättandet ytterligare.

Anders