Veckobrev, v 44–48, 2013

I månadsskiftet oktober–november åkte jag iväg till Edinburgh i Skottland för att besöka deras Scottish Storytelling Centre. Resan var ett led i den kartläggning och omvärldsanalys som vi just nu genomför för att bättre veta vart vi ska ta vägen med det västerbottniska berättandet i framtiden. Den som utför uppdraget och som är precis rätt person för detta är Jonas Lundqvist som också arrangerar Berättarfestivalen i Skellefteå.

Med på resan, förutom jag och Jonas, var också Västerbottensteaterns nytillträdda chef Fransesca Quartey och hennes kollega Robert Herrala. Vi kunde konstatera att skottarna ligger minst tio år före oss när det gäller muntligt berättande. Berättarcentret i Edinburgh är ett viktigt nav för berättandet, och centrets föreståndare Donald Smith är en mycket drivande kraft i den ständigt pågående berättarutvecklingen.

Scottish Storytelling Centre

Föreståndaren Donald Smith guidar oss runt i Scottish Storytelling Centre i Edinburgh.

På hemmaplan har arbetet med storytelling, berättarföreställningar och utvecklingen av turistprodukter i Skellefteåområdet gått vidare. Tre saker som berör just Skellefteå: Jenny Eklund har nu hållit workshop i storytelling för ett tiotal kommunanställda. Marianne Folkedotter har kommit en god bit på väg när det gäller berättarföreställningen ”Nordanå berättar” som kommer att ha premiär i februari 2014. Och Marie Mandahl har tillsammans med bland andra Jonas Lundqvist hittat ett utvecklingskoncept för Berättarfestivalen i Skellefteå – nästa års festival (24–30 mars) kommer att innehålla en mycket intressant konferens med namnet ”Tell Me a Story”.

/Anders